Rejeneratif Tıp ve Ortobiyolojik Tedavi
Rejeneratif Tıp biyoloji, tıp ve mühendislik bilimlerini içeren gelişmekte olan bir alandır. Doku ve organ fonksiyonlarını restore eden, devam ettiren, iyileştiren ve bu yolla insan sağlığı ve hayat kalitesini arttıran bir devrim olarak tanımlanabilir.
Ortobiyolojikler ise kas-iskelet sistemi yaralanması ve dejenerasyonunda iyileşmeyi provake eden, ağrıyı azaltan, fonksiyonları arttıran biyolojik maddelerdir. Trombosit ve Kök Hücre kaynaklı büyüme faktörleri, diğer sitokin ve kemokinler (İyileşmeyi hızlandıran doğal biyolojik maddeler), doku ve biyolojik iskeleler (skafold) ortobiyolojik maddeler arasında sayılabilir.
İlgili araştırma alanları;
Hücre: Hücrenin çoğalmasını ve farklılaşmasını, hücre kaynaklarını, kök hücreleri, genetik olarak düzenlenmiş hücre konularını araştırır.
Biyomateryaller: Fonksiyonel doku oluşturma aşamasında hücrelerin farklılaşması ve büyümesini iyileştirmek için oluşturulan iskeleleri (skafold) araştırır.
Biyomoleküller: Büyüme, farklılaşma ve damar gelişimini sağlayan faktörleri vb. araştırır.
Rejeneratif tıp esas olarak kaybolan yada hasar görmüş dokuların yenilenmesini hedef alır. Doğal olarak yaralanma veya dejenerasyon izlenen dokularda 2 farklı iyileşme mekanizması izlenir;
1. Skar oluşumu
Doğal yanıttır. Hasarlı organda fonksiyonel ve fizyolojik devamlılığın oluşması için bir yama olarak hücresel matriks yerine geçer. Ancak oluşan skar dokusu yerini aldığı orijinal dokuya benzemez.
2. Rejenerasyon (Yenilenme)
Gelişimsel yolların reaktivasyonu ile orijinal doku/organ mimarisinin tekrar oluşturulmasıdır.
Kas-iskelet sisteminin kendiliğinden rejenerasyon yeteneği sınırlıdır. Hasar boyutundan da kötü etkilenir. Defekt oluşan kırıklar kaynamaz, kıkırdak rejeneratif yeteneği zayıftır, tendon ve ligamanların iyileşme yetenekleri sınırlıdır. Bu sebeplerden dolayı kas-iskelet sistemi yaralanmalarında istenilen düzeyde tam fonksiyonel iyileşme sağlanamayabilir. Rejeneratif tıp hücreyi, biyomateryel ve biyomolekülleri kullanarak kas-iskelet sistemindeki iyileşme problemlerine çözüm bulmaya çalışır.
Modern Tıp osteoartrit (kireçlenme) tedavisinde osteoartrit ile ilişkili ağrı, hareket kısıtlılığı vb. anormal bulguları tedavi eder fakat temel hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz, hastalık zaman içinde ağırlaşmaya, ilerlemeye devam eder.
Son dönemlerde kireçlenme tedavisinde viskosuplementasyon, PRP, kök hücre vs. enjeksiyon uygulamaları popüler hale gelmiştir.
Sık sık başarı ile anılsa da kök hücre tedavisi yeni bir yöntemidir. Başarısı kesin kanıtlanmamıştır ve etki mekanizmaları tam anlaşılmış değildir. Bir çok web sayfasında kireçlenme tedavisi için kök hücre, PRP uygulaması önerilmektedir fakat bu uygulamaların kireçlenme (primer osteoartrit) hastalığını tamamen ortadan kaldırdığına dair kesin kanıt yoktur ve olasılıkla semptomları önleyici etkilerinin hastaları rahatlattığı düşülebilir yani daha çok semptomları yatıştıran bir tedavi yöntemi gibi kullanılmaktadır. Hastaların büyü kısmında yaşam kalitesi belirgin olarak artmaktadır.
Bu uygulamalar sonrasında diz ve/veya kalça gibi kireçlenme izlenen eklemlerinizde hastalığınızın tamamen ortadan kalkmasını ummak gerçekçi bir beklenti olmayacaktır. Bu uygulamanın özellikle kireçlenme (artroz) hastalığının erken döneminde yapılmasıyla hastalığın seyri yavaşlayacak ve semptomları yani şikayetleriniz yatışacaktır. Hastalığın çok ilerlediği durumlarda semptomları (yani şikayetlerinizi) azaltıcı etkisinden faydalanarak hayat kalitenizi arttırmak temel hedeftir. Etkinin devam etmesi için belirli süre aralıkları ile işlemin tekrarlanması büyük yarar sağlar.