KALÇA KIRIĞININ ÖNLENMESİ
Kalça kırıkları, kalça ekleminin hemen altındaki uyluk kemiğinde (femur) meydana gelir. Bunlar ciddi yaralanmalardır. En sık 65 yaş ve üstü kişilerde görülür. Kadınlar özellikle kalça kırıklarına karşı savunmasızdır.
Kalça kırıkları hareketliliği ve bağımsızlığı sınırlayabilir. Çoğu kalça kırığı cerrahi, hastaneye yatış ve genişletilmiş rehabilitasyona ihtiyaç duyulmasına sebep olur.
Kalça kırığından önce bağımsız olarak yaşayan çoğu insan daha sonra yardıma ihtiyaç duyar. Bu aile üyeleri ve ev sağlığı profesyonellerinin yardımı gerekebilir, bir huzurevine veya diğer uzun süreli sağlık tesislerine ihtiyaç duyulabilir.
Sebepler
Çoğu kalça kırığı, bir düşüşün etkisi ile birlikte kemiği zayıflatan faktörlerden kaynaklanır.
Kemik Gücü
Yaşlandıkça kemik gücü azalır. Kemikler çok zayıf ve kırılgan hale gelebilir. Osteoporoz genellikle menopozdan sonra kadınlarda ve daha büyük yaştaki erkeklerde gelişir. Kırılma riski olan kemikler kalça, el bileği ve omurga kemikleridir.
Risk faktörleri
Kalça kırığı için sizi daha fazla riske sokan faktörlerin çoğu, kemik kaybına neden olan faktörlerdir.
Yaş - Yaşlandıkça kalça kırığı riski artar. Sıklıkla bu hastalar 65 yaş ve üstündedir.
Cinsiyet - 65 yaş ve üzerindeki kişilerde kalça kırıklarının% 72'si kadınlarda meydana gelir
Kalıtım - Ailede öyküsü daha sonraki yaşamda osteoporoz veya kırık riskini arttırır. Küçük, ince yapıları olan insanlar da risk altındadır.
Beslenme - Düşük vücut ağırlığı ve zayıf beslenme, düşük kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet sizi kemik kaybına ve kalça kırığına daha yatkın hale getirir.
Yaşam tarzı - Sigara içmek, aşırı alkol kullanımı ve egzersiz eksikliği kemikleri zayıflatabilir
Kemik gücünü etkileyen faktörlere ek olarak, düşme riskinizi artıran şeyler de kalça kırığı olasılığını arttırabilir
Fiziksel ve zihinsel bozukluklar - Fiziksel kırılganlık, artrit, dengesizlik, zayıf görme, yaşlılık, bunama ve/veya Alzheimer hastalığı düşme olasılığını artırabilir
İlaçlar - Birçok ilaç dengeyi ve gücü etkileyebilir. Bazı ilaçların yan etkileri arasında ayrıca uyuşukluk ve baş dönmesi bulunur
Kalça Kırıklarının Önlenmesinde Ev Güvenliği
Çoğu kalça kırığı bir düşme sonucu ortaya çıkar ve çoğu düşme evde meydana gelir. Birçok düşme önlenebilir. Dağınıklığı gidermek, yeterli aydınlatma sağlamak, banyolara tutunacak alanların takılması gibi basit uygulamalarla ev güvenliği iyileştirilebilir.
Egzersiz yapmak
Orta düzey egzersiz, kemik kaybını yavaşlatabilir ve kas gücünü koruyabilir. Ayrıca dengeyi iyileştirebilir ve koordinasyonu sağlar. İyi egzersiz seçenekleri arasında merdiven çıkma, koşu, yürüyüş, yüzme, dans ve ağırlık çalışması bulunur.
Denge eğitimi ve tai chi'nin düşmeleri azalttığı ve kalça kırığı riskini azalttığı gösterilmiştir. Tai chi eski Çin uygulamalarına dayalı bir egzersiz, nefes ve hareket programıdır. Bu ayrıca özgüvenini arttırır ve vücut dengesini geliştirir.
Bir egzersiz programına yeni başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.
Sağlığınızı ve İlaçlarınız
Her yıl, göz muayenesinin yanı sıra kardiyak değerlendirmeyi ve tansiyon problemlerini için muayenenizi mutlak yaptırın. Kullandığınız ilaç(lar)ın yan etkileri hakkında doktorunuzla konuşun. Yapabileceğiniz tüm ilaçların güncel bir listesini tutmak yararlı olur.
Yaşlandıkça Kemik Sağlığınızı Koruyun
Yaşlandıkça kemiklerimiz genetik, beslenme, egzersiz ve hormonal kayıptan etkilenir. Genlerimizi değiştiremeyiz, ancak beslenme ve aktivite seviyemizi kontrol edebilir ve gerekirse osteoporoz ilaçları alabiliriz.
Kemik gücünüzü korumak ve hatta geliştirmek için yapabileceğiniz şeyler;
Bireysel kırık riskinizi araştırın - Bu, kırık ve kemik yoğunluğunuz için herhangi bir risk faktörüne dayanır. Kemik yoğunluğu testine ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza sorun.
Bireysel kemik kaybı riskinizi değerlendirin - Genetik kemik sağlığında rol oynar ve bazı insanlar menopozdan sonra veya yaşlanma ile genetik olarak yüksek kemik devir (yapım-yıkım döngüsü) oranlarını belirlemişlerdir. Kırık riskiniz hakkında doktorunuzla konuşun. Kemik metabolizması testi ek bilgi sağlayabilir.
Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapın - Sağlıklı bir kiloyu koruyun ve kalsiyum ve D vitamini açısından zengin bir diyet yiyin. Sigara içmeyin ve alkol alımınızı sınırlandırın.
Kemik artırıcı ilaçlar - Kalsiyum ve D Vitamini takviyelerine ek olarak, kemik kaybını yavaşlatan ve kemik gücünü artıran birçok ilaç seçeneği vardır. Kemiklerinizi korumak için bu yöntemler hakkında doktorunuzla konuşun.
Kaynak: https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/hip-fracture-prevention/