02 Nov

EKLEM İÇİ KORTİZON UYGULAMASI

"Kireçlenme izlenen eklemlerin tedavisinde eklem içine ilk yapılan uygulama olması ve tedavideki rolünün güncel olması nedeniyle bu bölümde anlatıldı"

Kireçlenme izlenen eklemlerde semptomları yatıştırması için yapılan etkili, güvenli ve faydalı bir uygulamadır.

Oral ve/veya intravenöz (ağız veya damar yoluyla) steroid uygulamaları sonrası osteoporoz, obezite, enfeksiyona yatkınlık, hipertansiyon ve şeker hastalığı gelişimi en önemli komplikasyonlardır.

Kireçlenme hastalığı genelde yalnızca eklemleri etkilediği için eklem içine yapılan kortizon uygulaması doğrudan eklemi hedef alır, sistemik uygulama ile oluşabilecek yan etkiler bu uygulamada izlenmez veya daha düşük şiddette meydana gelir.

Uzun etkili, suda-çözünmeyen kortizon enjeksiyonu ile semptomlar hızla düzelir. Uygun hastalarda belli zaman aralıkları ile tekrar edilebilir (örn. 3 ay aralığı ile). Bir ayda üç kereden fazla yapılması kesin önerilmez. Kısa süreli etkiye sahip olsa da etkinin hızla başlaması nedeniyle düğün törenleri, kutlamalar ve tatiller gibi özel günlerde uygulama yapılabilir.

Etki hızlı başlar fakat kısa sürelidir. Ağrı kesici etkisi uygulama sonrası genelde  1-7 gün devam eder.

Orta-ileri düzeyde kireçlenmeye bağlı ağrısı olan hastalarda uygulanması tercih edilir.

Kireçlenmenin alevlenme dönemlerinde ve eklem içinde toplanmış sıvı (efüzyon) varlığında kullanılmalıdır. Burada ilacın antiinflamatuvar etki potansiyelinden yararlanılır.

Eski yıllarda, yapılan eklem içi kortizon enjeksiyonlarının kıkırdak dokusunda proteoglikan sentezini baskıladığı, kıkırdak dokularını kötüleştirdiği ve hatta normal kıkırdakta dejeneratif lezyonlar oluşturduğuna inanılıyordu. Ancak günümüzde kıkırdak yıkımını engelleyecek kadar düşük dozda eklem içi steroid uygulamasının kıkırdağın proteoglikan sentezini normal hale getirdiği, kıkırdak kaybını ve osteofit oluşumunu önemli oranda azalttığı düşünülmektedir.

Kızarıklık (%12), enjeksiyon sonrası semptomlarda alevlenme (%15) ve enfeksiyon riski (<1:78.000 risk) bulunur. Enjekte edilen kortizonun cilt altına geri kaçması ile ciltte çökme ve pigment kaybı izlenebilir (özellikle Triamkilon kullanılırsa).

Kaynak 

Postgrad Med J 2003;79:449–453

Int. J. Clin. Rheumatol. (2009) 4(6), 621–625.

J Arthritis 2017, 6:3 DOI: 10.4172/2167-7921.1000242





Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.