16 Jun

Otolog  Koşullandırılmış Serum (AKS)

Kireçlenme (artroz) klasik olarak aşınma ve yırtılma şeklinde oluşan, inflamatuvar olmayan, dejeneratif bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Günümüzde immün yanıtın oluşturduğu inflamatuvar hastalık olduğuna inanılmaktadır.

Kireçlenme hastalığının oluşumu (moleküler mekanizmalar) detaylı olarak anlaşıldıkça yeni tedavi yöntemleri geliştirilmeye başlandı.  İnterlökin 1-Beta (IL-1β) kireçlenme hastalığında (artroz) kıkırdak yıkımını arttıran temel moleküldür. Kıkırdak hücrelerini etkileyerek kıkırdağı ve hücreler arasındaki dolgu maddesini parçalayan yıkıcı enzimlerin yapımını teşvik eder. IL-1β etkisinin önlenmesi ile hastalığın durdurulması ve oluşan hasarın da kolayca tamir edilmesi planlanmıştır.

IL-1β'nın etkisini gösterebilmek için hücre yüzeyindeki reseptör adı verilen proteinlere bağlanır. Bu reseptör proteinlerinin  başka moleküllerle blokajı ile tedavide başaralı sonuç alındığı görülmüştür.

İşte ilaç olarak kullanılması planlanan bu blokaj yapan moleküller laboratuvarda bakteriler kullanılarak üretilebildiği gibi hastanın kendi kanı kullanılarak da üretilebilir. Kanın vücudun dışında manipülasyonu ile bol miktarda IL-1β reseptör blokajı  yapan molekül sentezlenir. Buna IL-1β reseptör antagonisti (IL-1Ra) adı verilir.

Venöz kan hastadan alındıktan sonra iç yüzeyi boncuklarla döşeli cam tüpte 370C'de 6 saat inkübe edilir. Bu cam boncuklar lökositlerden IL-1Ra gibi antiinflamatuvar moleküllerin salınımını teşvik eder. Ayrıca EGF, IGF-1, HGF, PDGF, TGF-β1 gibi yararlı moleküller de oluşur. Oda ısısında santrifüj sonrası  serum çözeltisi özel  filtrelerden geçirilir. Havuzlanır ve tekrar filtrasyondan geçirilir. Çıkan ürün kireçlenmenin olduğu inflamasyon izlenen ekleme enjeksiyonla uygulanır. Beklenen etkisi  ağrının, şişliğin ve hareket kısıtlılığının çok kısa sürede yatışmasıdır. Önerilen haftada iki kez üç  hafta boyunca uygulama yapılmasıdır. Beklenen etki süresi  yaklaşık iki yıldır.


AKS yağ dokusu kaynaklı mezenkimal kök hücre tedavisi ile beraber uygulandığında  TGF-β1, IGF-1 hücrelerin kıkırdak hücrelere farklılaşmasını ve immün modülasyonu başlatır. PRP (Trombositten zengin plazma) ile de benzer etki izlenir. PRP’ den farkı IL-1-Ra  içermesidir.

AKS'ın intraartiküler enjeksiyonu, eklemde doğal olarak var olan  kök hücrelerin biyolojik davranışları  üzerine  olumlu etki yapar.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.