05 Jun
05Jun

PROTEZ HASTALARINDA METAL ALERJİSİ / DUYARLILIĞI?

Eğer metallere karşı alerjik yada duyarlıysanız eklem protezi uygulaması öncesi mutlaka doktorunuza bu durumu bildirmeniz gerekir. En sık metal alerjisi diz protezlerinde ve kalça protezlerinin bir kısmında protezlerin metal alaşımları içinde genelde çok az bulunan nikel elementine  karşı gelişir. Metal alerji testlerinde, insanların %14'ünde bir dereceye kadar reaksiyon gelişse de  diz protezi uygulamasında başarısızlığa sebep olan metal alerjisi çok nadirdir.

METAL  ALERJİ TESTİ

Geçmişte metal alerjisi tanısı koymak için "cilt yama testleri" kullanılıyordu. Araştırmalar, metal alerjisi pozitif olan bir cilt testinin protezinizle ilgili alerjik komplikasyonlarınız olacağı anlamına gelmediğini göstermiştir.  Metallere karşı aşırı duyarlılığın tespitinde günümüzde kan testleri de mevcuttur, ancak bu testler protez uygulaması sonrasında eklemle ilgili bir komplikasyon olup olmayacağını göstermez.  

Metal alerjisi/duyarlılığının araştırılmasında cilt veya kan testlerinin ameliyat öncesi dönemde rutin uygulanması tavsiye edilmez çünkü bunların tanıya yardımcı olduğunu gösteren yeterli bilimsel kanıt yoktur.

AMELİYAT ÖNCESİ METAL DUYARLILIĞINI GÖSTEREN BULGULAR

Mücevherlere (yüzük, kolye, küpe vb.) veya gözlüklere karşı  cilt reaksiyonu oluşuyorsa bu durum metal duyarlılığını gösteren bir ipucu olabilir. Cerrahi planlamadan önce bu reaksiyonları doktorunuza mutlaka bildirin. Bazı metallerle çalışan insanlarda metal alerjisi izlenebilir. Bu durumlarda doktorunuz ameliyatınızda  alerjik olmayan özel protez parçaları (implant) kullanımına ihtiyaç duyabilir.

METAL İÇEREN İMPLANTLAR

Metal diz veya kalça protezi implantlarının kendisi genelde herhangi bir reaksiyona sebep olmaz.  Eskimiş ve metallerin birbiriyle temas ettiği protezi olan hastalarda sürtünmeye bağlı olarak büyük miktarda metal aşınma ürünü eklemde birikir. Şayet metal alerjiniz varsa eklem içindeki bu metal partikülleri protezin başarısızlığında önemli rol oynar.

Plastik parçası olan protezlerde bu plastik parçanın zamanla aşınması protezin metal bölümlerinde istenmeyen temasa sebep olabilir.  Bu durum kötü fonksiyon yapan eklem protezlerinde izlenir. Buna karşı iyi fonksiyon gösteren protez eklemlerde metal teması izlenmez, metal partikülleri oluşmaz.

CERRAHİ SONRASI METAL ALERJİSİ BULGULARI 

Cerrahi sonrası metal alerjisi tanısı koymak zordur. Yapay eklem çevresinde kaşıntı, cilt döküntüsü ve renk değişimi olabilir. Diğer izlenen bulgular ağrı, şişlik ve eklem hareket kısıtlılığıdır. Bunların birçok farklı sebebi olabilir ve yalnızca metal alerjisi/duyarlılığını göstermez.  Şayet kalça veya diz protezleri çevresinde cilt reaksiyonu görülüyorsa hafif semptomlar için steroidler veya lokal kremler kullanılabilir.

REVİZYON CERRAHİSİ

Alerjik olmayan protezlerde “revizyon” adı verilen ikinci bir ameliyat genellikle gerekli değildir ve sadece son çare olarak düşünülmelidir. Ameliyat sonrası metal alerjisinin teşhisi % 100 kesin olarak yapılamazsa, revizyon cerrahisinin sonuçları tahmin edilemez.

Metal duyarlığı/alerjisine bağlı olarak kalça veya diz protezi başarısızlığı nadir izlenir. Esasen ameliyat öncesinde doktorunuzdan metal alerjisi/duyarlılığı hakkında bilgi alın. Eklem protezi ameliyatı geçirdiyseniz ve cilt reaksiyonunuz varsa, ortopediste başvurun.

Kaynak: https://hipknee.aahks.org/allergic-or-sensitive-to-metal/ 

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.