08 Jun
08Jun

TDP SONRASI FİZİK TEDAVİ  EV EGZERSİZ PROGRAMI

Burada yazdıklarımız total diz protezi uygulaması sonrası yapılası gereken fizik tedavi egzersizleri için bir kılavuzdur. Aşağıda bu egzersizleri gösteren video bağlantısını ve açıklamaları bulabilirsiniz.


"Total Diz Protezi Sonrası Fizik Tedavi Ev Egzersiz Programı VİDEO"


Egzersizleri yaparken her birini günde 3 kez 1 set ( 1 set: egzersizin 10 kez uygulanması) yapmakta fayda olacaktır. Zaman içinde ağrınız azaldıkça ve kas gücünüz, koordinasyon yeteneğiniz arttıkça egzersiz sayısını sırasıyla her seansta 2 veya 3 sete kadar çıkarabilirsiniz. Bunun tam tersi de olabilir,  şayet ağrı ve zorlanma hissederseniz egzersiz set sayısını azaltabileceğiniz gibi günlük seans sayısını azaltmanız ve hatta bazı günleri egzersiz yapmadan geçirmenizde gerekebilir. Mutlaka tüm problemlerinizi doktorunuzla paylaşın ve önerisini alın.

Sizinle paylaşacağı video bağlantısı Amerikan Kalça ve Diz Cerrahları Derneğinin (American Association of Hip and Knee Surgeons) total diz protezi uygulaması sonrası önerdiği  egzersiz programıdır. Videoda anlatım dili İngilizce olduğu için ben burada tüm egzersizleri özetlemeye çalıştım.

Egzersiz uygulaması sırasında anormal ağrı ve rahatsızlık hissi, baş dönmesi veya bayılma hissi olursa derhal egzersizi durdurun, en yakındaki güvenli bir yere oturun, sakinleştikten sonra tansiyonunuzu kontrol ettirin ve doktorunuza bu durumu bildirin.

Eklem protez uygulaması sonrası yapılan fizik tedavinin amaçları;

  • Germe 
  • Güçlendirme
  • Denge
  • Dayanıklılık egzersizleri

Egzersiz 1: Kuadriseps Kas Egzersizleri  (Uyluk ön yüzündeki kas grubu) : Dizinizin altına bir yastık koyun ve ayak ucu tavana bakarken dizinizi bastırarak yastığı ezin. Bu pozisyonu içinizden beşe kadar sayarak koruyun. Bu sayma işlemi sırasında yastığa aşağı yönde bası yapmaya devam edin.

Egzersiz 2: Kuadriseps Ark Egzersizleri: Dizinizin altına kağıt havlu veya su şişesi yerleştirin. Ayak ucu ta karşıya bakarken dizinizi düz hale getirin ve içinizden beşe kadar sayarak bu pozisyonu koruyun

Egzersiz 3: Düz Bacak Kaldırma Egzersizleri: Tüm bacağınızı düz uzatmış pozisyondayken (dizin altında yastık bulunmaz) ayak ucunu ayak bileğinizden kendinize çekin ve daha sonra tüm bacağı dizi kıvırmadan düz olarak yerle 450 açı yapacak kadar kaldırın, içinizden beşe kadar sayın ve bu sürede pozisyonunuzu koruyun. Sonra yavaşça bacağınızı yere indirin.

Egzersiz 4: Yüzüstü Diz Bükme: Yüz üstü uzanın. Ayak ucunuz yatağın kenarından aşağı sarksın. Ayak bileğinizi arabanın gaz pedalına basa pozisyonuna getirin. Takiben dizinizin yerle temasını hiç kaybetmeden  dizinizi kıvırın.

Egzersiz 5: Topuk Kaydırma:  Diziniz yere temas edecek şekilde dururken yavaşça topuğunuzu yatak üzerinde kaydırıp dizinizi kıvırın, yavaşça ayağınızı yatağa düz basın ve hareketi bu pozisyonda tamamlayın, dizinizi en fazla 450 kıvırın. Sonra başlangıç  pozisyonuna yavaşça geri dönün. 

Egzersiz 6: Parmak Ucuna Yükselme: Bir sandalyenin arkasına geçin, sandalyenin arkalığına tutunun ve yavaşça parmak uçlarınız üzerinde yükselin, topuklarınızın yerle teması kesilsin. Yeterince kuvvetlendiğinizde tek ayakta parmak ucuna kalkabilirsiniz.

Egzersiz 7: Mini ÇömelmeAyakta iken sırtınızı duvara yaslayın ve ellerinizi dengeyi sağlamak için öne uzatın. Sırtınızı duvardan hiç çekmeden yavaşça kontrollü olarak çömelin. başlangıçta çömelmeyi 200-300 ile sınırlı tutun, en fazla 450 çömelin. Duvarla sırtınız arasında dev top bulunan egzersizi yapmayın - düşme riski doğabilir.

Egzersiz 8: Adım atma: Bu uygulamada bir sandalyeden destek alabilirsiniz. 10-15 cm'lik bir yükselti üzerine ameliyat olan taraf ayağınızla adım atarak basın, diğer ayağınızı yanınıza çekin fakat yükselti üstüne basmayın. İleri doğru uzatıp yükseltiden hemen sonraki zemine doğru adımlayarak yere topuğunuzla temas edin ve sonra geri çekin. İleri ve geri doğru bunu birkaç kez tekrarlayın. 

Yükseltinin yanında durup ameliyatlı taraf ayakla üzerine basın ve diğer ayağınızı yere temas edecek şekilde indirin ve kaldırın. Bunu birkaç kez tekrarlayın.

Egzersiz 9: Dayanıklılık Egzersizleri: Yürümek, yüzmek, bisiklete binmek bu egzersiz grubu içindedir. Haftada 3 kez yapılması gerekir. 

DİKKAT

  • Egzersiz 7-8-9'da ameliyat sonrası 4-6. hafta dolduktan sonra başlayın
Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.