KEMİK SAĞLIĞI
Güçlü kemik ve dişlerin yapılması ve devamının sağlanması için insanın ihtiyacı olan mineral kalsiyumdur. Kas kontrolü ve kan dolaşımı gibi diğer fizyolojik fonksiyonların devamı içinde kalsiyuma ihtiyaç duyulur. Kalsiyum vücutta yapılmaz, aldığımız yiyeceklerden bağırsaklarda emilir. Bağırsaklardan ihtiyacımız olan kalsiyumun etkin bir şekilde emilimi için D vitaminine ihtiyaç vardır.
Beslenme ile yeterince kalsiyum alamazsak vücut fonksiyonlarının devamı için kalsiyum depolandığı kemiklerden serbestleştirilir. Zamanla bu durum kemiklerin zayıflamasına ve osteoporoz oluşumuna sebep olur.
Menopoz sonrasında kadınlar osteoporoza yatkındır. Östrojen miktarının azalması ana sebep olsa da hayat boyunca yetersiz kalsiyum ve vitamin D alınması, egzersiz yapılmaması osteoporoz gelişiminde etkili olabilir.
Erkeklerde osteoporoz riski taşır, kadınlardakine kıyasla daha geç dönemde ortaya çıkar.Onlarda da kalsiyum alımının hayat boyunca devamlı olması sağlanmalıdır.
Kemikler vücudumuza destek sağlar. kaslarımızın çalışmasına yardımcı olur, organlarımızı korur, kalsiyumun vücudumuzda depolanmasını ve serbestleşmesini sağlar. Kalsiyum yalnızca kemiklerin yapımı ve onların güçlü kalmasında yararlı olmaz aynı zamanda vücudumuzdaki tüm hücrelerin fonksiyon görmesi için gerekli bir mineraldir.
Yaşadığımız süre boyunca kemikler kendilerini yeniler. Bazı hastalarda osteoporoz riski fazladır. Metabolizmaları aşırı kemik kaybına sebep olur ve yeni kemik yapımı yetersizdir. Uygun beslenme ve egzersiz kemik sağlığı için önemlidir fakat bu metabolik problemi çözmekte yetersiz kalır. Doktorlar yetersiz kemik gelişimi riski olanlarda uygun tedavi yapılmasında hastalara yardımcı olurlar.
Kemiklerin Önemi
Kemikler ve iskeletin vücutta birçok önemli görevi vardır;
Kemik hücreleri bulundukları çevresel değişikliklere hızla yanıt verirler. Kontrollü yüklenmeler kemikleri güçlendirir ve kırığa karşı dirençli hale getirir. Yatak istirahati ve benzeri durumlarda bu yüklenme izlenmez, sonuç olarak kemik hızla zayıflar.
Kemiklerin dış tarafı kaya gibi sert gözükür, bu alan kortikal kemik olarak adlandırılır. Kemiklerin iç yüzeyi ise delikli, sünger benzeri yapıdadır ve spongioz kemik olarak anılır. Kemik kaya gibi görünse de yapısında sürekli değişikliklerin oluştuğu canlı bir yapıdır. Kemiklerin merkezinde spongioz kemiğin içinde kemik iliği bulunur.
Kemiğin Şekillenmesi
Kemikler insan olgun döneme gelene kadar büyüyerek iskeleti oluşturur, bu durum kemiklerin biçimlenmesi olarak anılır. Daha sonra ise her 10 yılda bir tekrar şekillenir. İşte bu yeniden şekillenme hadisesi kemiklerin eski parçalarını uzaklaştırır ve onların yerine yeni, taze kemik dokusu oluşturur. Bu durum kemiği ve kemik hücrelerini sağlıklı tutar, güçlendirir ve de kemiğin vücuda kalsiyum teminini mümkün kılar.
İskeletin tamir yeteneğinin korunması için kemik dokusu yıkımı ve yeniden yapımı arasında bir denge olması gerekir. Gençlerde ve sağlıklı yetişkinlerde yıkılan kemik miktarı kadar yeni kemik yapımı gerçekleşir. Buna dengeli yeniden şekillenme denilir. yaşlanma ile birlikte yeniden şekillenme hadisesinin bu dengesi bozulur, sonuçta kemik yapısı ve gücünde kaybı oluşur, osteoporoz gibi kemik hastalıklarına sebep olur.
Şekil 1: Üstteki resim: Kalın ara bağlantıları olan ağlıklı spongioz kemik yapısı. Alttaki resim: osteoporoza bağlı spongioz kemik kaybı ve zayıflamış spongioz kemik yapısı
Beslenme ve Kemik Sağlığı
Vücudun beslenme ile mineral, protein ve vitamin ihtiyacın sağlanması kemik yapımı ve yenilenmesi için elzemdir.
Kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum gerekli olan minerallerdir ve günlük diyetle temin edilmeleri gerekir. Bunlar olmazsa kemik zayıflar ve kırık riski artar. kalsiyum ve D vitamini güçlü kemiklerin yapımında önemli rol alır. İskeletimiz kemiklerden yapılmıştır ve vücudumuzdaki en önemli kalsiyum deposudur. D vitamini diyetle alınan kalsiyumun barsaklardan emilimini sağlar. Kemik oluşturan hücrelerin kemik proteinlerinin mineralizasyonu ile sert bir dokuya dönüşümü sağlaması için D vitaminine ihtiyaç vardır.
Şayet diyette vücut hücreleri için gerekli olan düzeyde yeterince kalsiyum yoksa ihtiyaç duyulan kalsiyum kemiklerden serbestleştirilir. Osteoporoz en sık rastlanan kemik hastalığıdır, kalsiyum ve diğer minerallerin eksikliğinde daha belirgin hal alır.
Kalsiyum ihtiyacı yaşa göre değişir;
Kadın-Erkek 9-18 yaş 1300 mg/gün
Kadın-Erkek 19-50 yaş 1000 mg/gün
Kadın 51-70 yaş 1200 mg/gün
Erkek 51-70 yaş 1000 mg/gün
Kadın-Erkek >70 yaş 1200 mg/gün
Hamile veya emziren anne 14-18 yaş 1300 mg/gün
Hamile veya emziren anne 19-50 yaş 1000 mg/gün
Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri , tahıllar, soya ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, sardalya ve somon gibi diğer yumuşak kemikli balıklar, soya peyniri, ekmek, pasta ve tahıllar, kalsiyum takviyeli tahıllar, meyve suları ve diğer içecekler önemli kalsiyum kaynaklarıdır. Şayet süt ürünleri tüketiminiz yetersiz ise kalsiyum takviyesi yardımcı olabilir.
Gazlı içecekler kalsiyum emilimini azaltır.
Kalsiyum takviyesi genelde süt ve süt ürünü tüketmeyenlerde, kalsiyum ihtiyacının çok arttığı adölesan dönemde, postmenopozal kadınlarda ve 70 yaş üstü erkeklerde kullanılabilir. Multivitaminler içindeki kalsiyum miktarı genellikle yeterli değildir, bu kişiler önerilen diyet seviyesine erişmek için ayrıca kalsiyum takviyesi almalıdır.
Alınan kalsiyumun hepsi barsaklardan emilmez. En etkili emilimin 500 mg altındaki dozlarda alındığında görülmüştür. Bir çok kalsiyum takviyesi 500 mg kalsiyum içerdiği için 1000 mg günlük kalsiyum ihtiyacı olanlar takviyeyi gün içinde iki ayrı zamanda almalıdırlar. Ancak günümüzde yavaş salınan kalsiyum sitrat preparatları mevcuttur.
Kalsiyum takviyesi içeren ilaçlarda bir miktarda emilimi kolaylaştırmak için D vitamini bulunur.
Günlük D vitamini ihtiyacı 1-70 yaş arasında ortalama 600 IU'dir. Ancak son dönemde yapılan araştırmalarda 5 yaş sonrası günde 1000 IU alınmasının uygun olduğu kanısına varılmıştır.
Kan damarlarında kalsiyum birikimi, ateroskleroza yol açması (damarların sertleşmesi) hadisesi son dönemde ortaya çıkmıştır. Kan damarları hastalanmadığı sürece bu durum oluşmaz. Tavsiye edilen kalsiyumun diyetle alınmasının ve kalsiyum takviyesinin kısıtlanması aterosklerozu önlemez. Diyetle alınan kalsiyumun takviye kalsiyuma kıyasla daha güvenli olduğu düşünülmektedir, böbrek taşı oluşumu olasılığını azaltır ve ihtiyaç duyulan kalsiyumun tümünün diyetle sağlanması mümkündür. Ellili yaşların başında yetişkin vücudu kemik kaybını önlemek için günlük 1200 mg kalsiyum alımına ihtiyaç duyar.
Kalsiyum alımında üst güvenlik sınırı;
Doğum-6 ay 1000 mg/gün
İnfantlar 7-12 ay 1500 mg/gün
Çocuk 1-8 yaş 2500 mg7gün
Çocuk 9-18 yaş 3000 mg/gün
Yetişkin 19-50 yaş 2500 mg/gün
Yetişkin 51 yaş üstü 2000 mg/gün
Hamile ve süt veren kız çocuğu 3000 mg/gün
hamile ve süt veren yetişkin 2500 mg/gün
D vitamini alımında üst güvenlik sınırı;
Yaş | Erkek | Kadın | Hamilelik | Laktasyon |
0-6 ay | 1000 IU | 1000 IU | ||
7-12 ay | 1500 IU | 1500 IU | ||
1-3 yıl | 2500 IU | 2500 IU | ||
4-8 yaş | 3000 IU | 3000 IU | ||
≥ 9 yaş | 4000 IU | 4000 IU | 4000 IU | 4000 IU |
Yüksek D vitamini seviyesinin potansiyel yararları olduğu bildirilmiştir; kanserin önlenmesi, diyabet tedavisi ve kalp sağlığı. Yetişkinlerde D vitamini üst güvenlik sınırı 2000-4000 IU olarak kabul edilebilir. Şayet günde 10.000 IU üzerinde alınacak olursa böbrek hasarına ve tehlikeli düzeyde yüksek kalsiyum seviyelerine sebep olabilir.
Aşırı yüksek düzeydeki kalsiyumun sağlık için zararlı etkileri olduğu da biliniyor; böbrek taşı, kalp problemleri, prostat kanser riskinde artış.
Fiziksel Aktivite ve Kemik Sağlığı
Sağlıklı kemikler için aktif kalmak ve sürekli egzersiz yapmak önemlidir. Kemik gücünün sağlanması ve osteoporozun önlenmesi için yüklenme egzersizlerinin yapılması gerekir.
Yük bindiren fiziksel aktivite yaşlı hastalarda kemik kaybını yavaşlatabilir. Kuvvetli kaslara sahip olmak, artmış kas kitlesi çevredeki kemikleri korur ve güçlendirir, düşmeleri azaltır. Yüklenme egzersizleri ayaklarınız üzerinde yaptığınız, kemik ve kaslarınızın yer çekimine karşı çalıştığı herhangi bir aktivitedir. Sürekli uygulanan yüklenme egzersizleri kemik oluşturan hücreleri aktive ederek kemiklerin güçlenmesine sebep olur.
Yaşlandıkça Kemik Sağlığını Koruma
Bizler yaşlandıkça kemiklerimiz genetik, beslenme, egzersiz ve hormonal kayıplardan etkilenir. Genlerimizi değiştiremeyiz fakat beslenmemizi veya aktivite seviyemizi kontrol edebiliriz. Şayet gerekiyorsa ilaç kullanabiliriz. Kemik sağlığınızı iyileştirmek için hiç bir zaman çok yaşlı veya genç olmazsınız.
Kemik zamanla zayıflayabilir veya kuvvetlenebilir, bu durum ona nasıl baktığımızla ilişkilidir.
25 yaş öncesinde özellikle ergenlik döneminde ve erken yetişkinlik döneminde iyi beslenme ve yük bindiren egzersizlerle büyük ve kalın kemikler oluşturmamız mümkündür.
25 yaşından sonra yüklenme egzersizleri ile kemik kaybı azaltılabilir ve kemik güçlendirilebilir ancak büyük kemik yapımı mümkün değildir. Yetişkinlerin kemik dansitesi düzenli yüklenme egzersizleri ile ancak % 1-2 artar. Ancak egzersiz devam etmez ise tekrar kaybedilir. Bu sebeple egzersiz büyüme sırasında maksimum iskelet boyutu ve gücüne ulaşmak son derece önemlidir. Büyümenin sonunda yaşla ilişkili kemik kaybının önlenmesinde etkilidir.
Sağlıklı Kemikler İçin Öneriler
Kemik gücünüzü devam ettirmek ve hatta iyileştirmek için yapabileceğiniz şeyler;
Kemik Sağlığı İçin Gerekli Olan Diğer Besinler
Kaynaklar:
1. https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/bone-health-basics/
2. https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/calcium-nutrition-and-bone-health/